IJsland is één groot natuurwonder. Je kunt er drie weken rondrijden en iedere dag verrast worden, maar ook in 5 dagen is het mogelijk om een hele mooie reis te maken op dit prachtige eiland. Wij kozen voor een roadtrip door het zuiden van IJsland. In 5 dagen zagen wij 28 watervallen, 7 natuurfenomenen en reden wij 943 kilometer. Voor de overnachting kozen wij 4 luxe hotels, dichtbij de plekken die wij wilden bezoeken.

Onder aan dit blog vind je meer informatie over IJsland in het algemeen en praktische informatie zoals hoe je er komt, waar je het beste een auto kunt huren, het weer, overnachten en een aantal handige sites en apps.

Dag 1: Reykjavik

Vanaf de luchthaven Keflavik rijd je in ca. 30 minuten naar Reykjavik. Als je zoals wij een halve dag en een avond in de hoofdstad van IJsland verblijft, moet je de volgende hotspots zeker bezoeken:

〉Hallgrimskirkja

De bouw van deze kathedraal is gebaseerd op de basaltkolommen die je op IJsland vindt (zie dag 3)

〉Harpa – concerthal en congresgebouw met prachtige architectuur en hele bijzondere raampartijen

〉Solfar – ‘The Sea Voyager’ – indrukwekkende sculptuur van blinkend staal in de vorm van een vikingschip

〉Shops: Ik was aangenaam verrast door de shops in Reykjavik. De twee belangrijkste straten zijn Skolavordustiguren Laugavegur. Hier vind je boetiekjes en moderne kledingzaken, lifestyle- en art&craft shops, een snoepwinkeltje en een bakker (altijd belangrijk om even naar binnen te gaan voor iets lekkers uit de hand!). Heel veel winkels verkopen IJslands design: prachtige art & craft van lokale kunstenaars, keramiek, knitwear, wollen dekens, vachten, glaswerk, tassen, sieraden, stationery en mooie kaarten en posters.

Heb je meer tijd in Reykjavik dan kun je nog de oude haven bezoeken (visrestaurantjes), de trendy wijk Granda, een walvistocht maken, een street-art tour doen of met een segway of fiets de stad in. Buiten Reykjavik is het leuk om naar de Blue Lagoon te gaan. Dit is een natuurlijke spa met heerlijk warm water en een bodem van thermale klei op een half uurtje rijden van Reykjavik.

Een restaurant zoeken in Reykjavik is niet moeilijk. Wanneer je door de Laugavegur straat loopt zie je het ene na het andere restaurant. Wij strijken neer in de Public House Gastropub en vallen voor de heerlijke tapas-achtige gerechten met creatieve namen. Aanraders zijn ‘So Not Pizza’ (zalm-koud-geen pizza) en ‘Tiki’ (beef spiezen met sweet potato).

©Public House Gastro Bar

We overnachten in Reykjavik in het sfeervolle Eyja Guldsmeden hotel. Van buiten lijkt dit hotel een strak kantoorgebouw maar binnen tref je een warme bohemian stijl aan. De lounge van het hotel is smaakvol ingericht, met fauteuils, bankjes met schapenvellen, Balinese decoratie en moderne lampen. De kamers zijn in Balinese stijl ingericht met een hemelbed van teakhout, een fijne fauteuil en veel bamboe- en schelpendecoratie. Er zijn koffie- en theefaciliteiten op de kamer en duurzame plastic flesjes om te vullen met heerlijk IJslands water.

Het ontbijtbuffet de volgende ochtend is uitgebreid, vers, smakelijk en wordt genoten op prachtig aardewerk servies. Er is erg veel aandacht voor details in dit hotel, en het straalt een fijne relaxte sfeer uit.


Dag 2: Reykjavik – Golden Circle – Vik

Met onze huurauto vertrekken we op dag 2 vanuit Reykjavik naar het Thingvellir National Park. Dit is het startpunt van de bekende ‘Golden Circle’ route die je absoluut wilt rijden als je in IJsland bent.

De eerste stop in dit park is het Hakid Visitor Centre (45 km ten Noordoosten van Reykjavik). Hier sta je aan de rand van de 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking tussen twee aardplaten. De Amerikaanse en de Euraziatische plaat drijven hier langzaam uit elkaar. Metingen tonen aan dat de aardplaten jaarlijks 1 à 2 cm van elkaar afschuiven. Vanuit het Visitor Centre heb je uitzicht over een groot deel van het nationaal park en het grote meer. Via een 1,6 km lang pad kun je naar de waterval Oxararfoss wandelen. In de Silfra-kloof kun je letterlijk tussen de twee platen van Amerika en Europa duiken. Het schijnt een geweldige snorkelspot te zijn waar het water onvoorstelbaar helder is.

Tip: Bij het Hakid Visitor Centre moet je betalen voor het parkeren. Je bent bij aankomst geregistreerd met een camera. Bij de betaalautomaat (in het toiletgebouw bij de parkeerplaats) moet je je kenteken opgeven zodat ze bij vertrek kunnen controleren of je betaald hebt. Vermijd een vervelende nabelasting van de verhuurmaatschappij en betaal de kosten van ca. € 7.

Thingvellir – Geysir – Gulfoss: 70 km

Volg de 36 richting Geysir. Op de route van Thingvellir naar Geysir liggen de geothermische baden van Fontana. Heb je genoeg tijd en wil je de Golden Circle route ontspannen beleven, breng dan een bezoekje aan deze mooie spa aan het meer Laugarvatn.

Volg de 36 en daarna nog een klein stukje de 35 en je komt vanzelf bij Geysir, dé bekende geiser van IJsland. Direct aan de weg bevinden zich de geisers. Overal zie je rook omhoog komen. In een paar kleine geisertjes borrelt het water als in een pan kokend water en er hangt een lichte zwaveldamp. De meest indrukwekkende en actieve geiser is de Strokkur. Om de paar minuten komt er een explosieve druk naar boven en ‘ontploft’ de geiser.

De actieve Stokkur geiser bij Geysír

Het water van 80 tot 100 graden spuit zo’n 20-30 meter omhoog. Binnen een minuut is alles weer weggezakt en kabbelt het water in de geiser rustig verder. De momenten tussen de uitbarstingen variëren. Hooguit zo’n 7 minuten zit ertussen maar op één moment zagen wij de geiser na zelfs een minuut nóg een uitbarsting geven. Het blijft een machtig gezicht.

Tegenover de geisers zit een erg leuk restaurant – Geysir Glima – waar je heerlijk kunt lunchen of koffie met wat lekkers erbij kunt nemen. Wij kozen voor dat laatste want we hadden een jarige in ons midden, dus een taartje hoort er bij. Loop ook even binnen bij de Geysir Store waar ze prachtige dingen verkopen. De IJslanders hebben smaak!

Tegenover de geisers opent in 2019 een nieuw hotel met 77 kamers en 6 suites, Hotel Geysir. Vanuit je kamer moet je een waanzinnig uitzicht op de geisers hebben.

Het restaurant, de shop en het nieuwe hotel zijn in een heel moderne stijl gebouwd en erg smaakvol ingericht. Warm, trendy, stijlvol, Scandinavisch, IJslands!

Geysir – Gulfoss: 10 km

Vanuit Geysir is het een korte rit over de 35 naar het volgende hoogtepunt op de Golden Circle route: Gulfoss, ‘Golden Falls’, de ‘gouden’ waterval. Via het looppad vanaf de parkeerplaats en een flink aantal trappen naar beneden kom je bij de kloof aan waar je prachtig uitzicht hebt op de waterval. Er zijn verschillende paden aangelegd. Je kunt heel dichtbij komen maar ook kun je de waterval van een hoger punt bekijken. Het is een prachtige brede waterval en als we zon erbij hadden gehad, zouden we zien waarom het de ‘gouden waterval’ wordt genoemd. Door de nevel die vrijkomt van het vallende water verschijnt er namelijk een regenboog zodra de zon gaat schijnen.

Het water stroomt vanaf de gletsjer Langjökull (die je bij mooi weer in de verte kunt zien liggen) in de rivier Hvita (‘witte rivier’). Op de plek van de waterval is de rivier zo’n 50 meter breed, en het water stort met wel 130 m2per seconde naar beneden de kloof in. Met een enorme kracht en snelheid verdwijnt het water in de rivier waar het verder stroomt richting Selfoss en uiteindelijk in de Atlantische Oceaan verdwijnt. Of het nu van de regen is óf van de nevel: nat word je hier!

Tip: Droog even lekker op in de prachtige shop. Ook weer een hele mooie!

Gulfoss – Selfoss: 72 km

Vanuit Gulfoss rijd je over de 35 terug naar Geysir en voorbij Geysir sla je linksaf en volg je de 35 richting Faxi en Selfoss. Na ongeveer 5km sla je linksaf bij Faxi of Vid Faxa. Daar is de waterval Faxifoss. Een relatief ‘kleine’ waterval omdat ie niet hoog is, maar hij is wel heel breed. En wat het extra bijzonder maakt ten opzichte van Gulfoss: wij waren hier helemaal alleen!

Vervolg je weg over de 35 richting Selfoss tot je bij Kerio of Kerid bent. Dit is een enorm kratermeer met opvallend blauw water. Je betaalt ca. € 3 entree.

Een plastic regencape bleek geen overbodige luxe…

Hoewel het geen mooi weer was zagen we toch de prachtige blauwe kleur van het water, de groene mosbegroeiing rondom en de rode wand van de krater. Je kunt een stuk rond het kratermeer lopen (langs de bovenrand) of een pad volgen naar beneden tot aan de rand van het water.

Vervolg de weg over de 35 tot je bij Selfoss komt. Dit is een gezellig stadje aan de Ringweg 1 (niet te verwarren met de waterval Selfoss in het noorden van IJsland!). We rijden over een oude hangbrug het stadje in en slaan bij de rotonde linksaf de R1 op, richting Hella en Vik. Ben je een schaakfanaat, dan ken je Bobby Fisher vast! Ze hebben hier een museum over deze schaaklegende die als de grootste schaker aller tijden wordt beschouwd.

Selfoss – Hella – Vik: 129 km

On the road again richting ons eindpunt van vandaag: Vik. Bij een bakkertje in Hella stoppen we even om wat lekkere dingen voor de (late) lunch te kopen.

We rijden de mooie Seljalandsfoss waterval voorbij en de Skogafoss. Deze bezoeken we over een paar dagen op onze weg terug naar Reykjavik. Ver achter deze watervallen ligt de gletsjer Eyjafjallajokull, waar in 2010 de vulkaanuitbarsting was. Op een paar plekken op de route kun je bij mooi weer de gletsjer zien. Wil je de gletsjer van dichtbij zien, rij dan na de Skogafoss waterval linksaf de 221 op. Na 5 km kom je aan het einde van deze weg waar je de gletsjertong Solheimajokull ziet en waar je ook expedities kunt boeken de gletsjer op (via Troll Expeditions of Icelandic Mountain Guides).

We slapen vandaag in het Icelandair Vik Hotel.

Onze kamers zijn in de nieuwe vleugel van het hotel, moderne kamers met mooie badkamer. Aan de voorzijde heb je prachtig uitzicht over zee. Wij zitten aan de achterzijde en kijken tegen de berg aan. De receptie is modern en strak ingericht met daarnaast de bar met mooie stijlvolle zitjes. Happy hour is calling en we zakken weg in de lekkere banken onder het genot van een heerlijke rode wijn. Hoewel Vik genoeg leuke restaurants heeft maken we het onszelf gemakkelijk en besluiten niet meer naar buiten te gaan de wind en de regen in, maar lekker in het hotelrestaurant te eten. Een hele goede keus!

Dag 3: Vik – Jokulsarlon

Van het uitgebreide ontbijtbuffet valt de DIY-wafelmaker erg in de smaak. De zalm is heerlijk mals en de broodjes warm en knapperig. Een prima buffet!

Vandaag staat het ijsbergenmeer op het programma! We moeten daarvoor nog wel bijna 200 kilometer rijden. Maar eerst bezoeken wij bij Vik nog twee must-sees: Dyrholaey en Reynisfjara.

Dyrholaey ligt 20 km ten westen van Vik. Vanaf de 1 neem je de afslag naar de 218 en na 4 kilometer kom je bij een kaap die 120 meter boven zee uit steekt. Je kunt een asfaltweg rechtdoor volgen, of rechtsaf een gravel-slingerweg naar de vuurtoren boven.

Vanwege de extreem harde wind volgen wij de asfaltweg. De deur van de auto gaat met moeite open. Het geluid, de wind en de kracht van het water zijn indrukwekkend. Hier gebeurt het. Dit is natuur!

Van juli tot september kun je hier Papegaaiduikers zien! De nationale vogel van IJsland die je in alle souvenirshops terugziet.

 

Beneden ons ligt het beroemde ‘Black Beach’. Echt pikzwart strand waar de golven opbeuken. Aan de andere kant van dit strand ligt Reynisfjara. Om daar te komen moeten we weer terug naar de ringweg. Dan een stukje naar het oosten richting Vik en rechtsaf de 215 op. Aan het einde van de weg parkeer je bij ‘black beach’ en loop je links naar hét instagramable plekje van IJsland: de basalt kolommen. Er wordt geposeerd, geklommen, gefotografeerd met statief en timer.

Het is inderdaad een erg fotogenieke plek. Het lijkt alsof iemand reusachtige blokken steen rechtop heeft gezet als een soort kunstwerk. Maar het is allemaal puur natuur en fantastisch om te zien. We houden continue de zee in de gaten want er is ons gewaarschuwd voor ‘sneaker waves’ die om de zoveel golven ineens veel hoger zijn en verder het strand op komen. Dat ze sneaky zijn bewijzen ze, want ze nemen mijn muts mee…

Basaltkolommen Reynisfjara

On the road again richting het reisdoel van vandaag: ijsbergenmeer Jokulsarlon. Voorbij Vik rijd je door het Skaftafell Nationaal Park en verder over de R1 richting Hofn.

Na ca. 60 km vanaf Vik kom je in een heel bijzonder landschap: Green Lava. Met dik mos begroeide lavastenen maken er een bijzonder bollenland van. Zover als je kunt kijken links en rechts van de weg zien we deze bijzondere begroeiing. Er zijn een paar kleine parkeerplaatsen om te stoppen op 62 km vanaf Vik – ‘Green Lava Scenic Point’. De moeite waard om een paar mooie foto’s te maken. (Parkeer in IJsland alleen op de aangelegde parkeerplaatsen. Stoppen langs de kant van de weg kan je duur komen staan.)

Heb je genoeg tijd op je route van Vik naar Jokulsarlon, of heb je een extra overnachting op deze route, dan is de Fjaðrárgljúfur kloof een aanrader. Een erg mooie kloof met watervallen op ca. 70  km afstand van Vik, 10 km ten westen van Klaustur. Je vindt de kloof als je vanaf de 1 linksaf de 206 opdraait richting Laki. Er staat een informatiebord aan het begin van deze weg. Je kunt tot vlakbij de kloof rijden met de auto. De wandeling vanaf de parkeerplaats tot het Fjaðrárgljúfur viewpoint is ca. 1 km.

Wil je een gletsjer van dichtbij zien dan is de volgende stop interessant: het Skaftafell Visitor Centre. Vanaf Vik neem je na 140 km de afslag bij de 998. Naast een shop en een restaurant is er een heleboel te zien en te lezen over de allergrootste gletsjer van IJsland: de Vatnajokull. Vanaf het visitor centre kun je een wandeling maken naar het gletsjermeer. Er zijn een paar routes uitgezet en de kortste is heen en terug 3,8 km. Je komt dichtbij een gletsjertong die uitloopt in een meer met ijsbergen. De gletsjertong is een machtig gezicht en dan te weten dat wat je ziet maar een fractie is van de hele gletsjer. Die is maar liefst 8.100 vierkante kilometer groot. Dus van zuid naar noord 90 km en van links naar rechts 90 km. Onvoorstelbaar!

Als je vanaf het visitor centre terugrijdt de R1 op oostwaarts kun je na 500 meter links een gravelroad oprijden waar je naar een volgende gletsjertong kunt rijden. Het is niet aan te raden, sterker nog, het is gewoon verboden, op het ijs te gaan in verband met verraderlijke spleten. Je kunt wel onder begeleiding tochten maken vanaf de eerder genoemde visitor centres.

Het grote einddoel van vandaag is het ijsbergenmeer Jokulsarlon, maar we besluiten om eerst nog even te stoppen bij een meer dat 30 km voor het einddoel ligt: Fjallsarlon. Een prachtige regenboog boven een helblauw stuk ijs trok onze aandacht en wilde op de picture! Die ijsbergen in het water, de gletsjer erachter, de heldere transparante stukken ijs op het strand… alsof je op een andere planeet bent.

Meertje gezien en weer door! Jokulsarlon is in zicht. De laatste kilometers van vandaag. Jokulsarlon is het mooiste gletsjermeer van de wereld. Het smeltwater van de gletsjer Breidamerkurjokull maakt een meer van 250 meter diep en 23 vierkante kilometer groot. Vanuit het meer loopt een rivier naar de zee waardoor de ijsbergen getransporteerd worden. Over de brug links is de parkeerplaats en vanuit de auto zien we de eerste blauwe ijsbergen al in het meer drijven. Er staat een harde wind wat maakt dat alle ijsschotsen, bergen en brokken oostwaarts drijven, precies daar waar wij zijn. Je bent hier niet alleen, dat is overduidelijk. Het wemelt er van de bezoekers die vanuit alle hoeken de mooiste foto’s proberen te maken. Het is ook een machtig gezicht om de grote ijsbergen te zien drijven. Prachtig blauw van kleur. Sommige ijsbergen zijn grijs en zwart door vulkanisch gruis. Grillige en dan weer ronde vormen, deels gesmolten door de zon.

Wat je ziet is slechts 10% van de ijsberg, de rest ligt onder water. De deining van de kleine ijsbrokken op het weer veroorzaakt een heel mooi geluid, als van een xylofoon. Of bamboe dat klingel-klangelt in de wind… (Weer bamboe, Bali is altijd dichtbij <3). De ijsbergen breken en smelten net zo lang tot ze klein genoeg zijn om via de rivier hun weg naar zee te vinden.

Bij goed weer kun je boottochten over het meer maken om dichterbij de ijsbergen te komen. Ik heb gehoord dat je zelfs zeehonden kunt zien. Tickets voor een tour met een Zodiac of met een Amfibievoertuig kun je kopen bij het ticketoffice bij de P (of vooraf online op icelagoon.is, maar qua weer vind ik dat wel een risico).

Afijn, onze boot ging dus niet vanwege de harde wind. Jammer, maar je weet wat er met de Titanic is gebeurd…

Weetje: Het Jokulsarlon meer is bekend van 2 James Bond films: A view to a kill en Die Another Day.

Na alle indrukken van de dag is het een mooie tijd om naar ons hotel te rijden. We rijden zo’n 30 kilometer terug tot we aan de R1 het Fosshotel Glacier Lagoon zien. Een prachtig, strak gebouw wat mooi afsteekt in het ruige geel-groene moslandschap. Verder is er niets in de buurt. De kamers hebben heerlijk warme IJslandse dekens en schitterende Tom Dixon lampen (!). Grote ramen geven fantastisch uitzicht op de omgeving. Zelfs de zee zie je in de verte. In de bar is het goed toeven en we nestelen ons in een paar grote fauteuils met een warme cappucino. De sauna beneden wordt even later ook gekeurd en ’s avonds eten we in het restaurant waar de keuken erg goed is.

Dag 4:  Jokulsarlon – Reykjavik

De laatste dag hebben we heel wat kilometers voor de boeg. En we willen nog veel zien! We moeten helemaal terug naar het westen, naar Reykjavik en de luchthaven Keflavik, waar vandaan we morgenvroeg weer vertrekken naar Amsterdam. We hebben zo’n 400 kilometer te rijden, en met de bezienswaardigheden die we onderweg nog willen zien wordt dat een goed gevulde dag. Nadat we bij het hotel nog even naar een kleine waterval gewandeld zijn vertrekken we richting Reykjavik.

Fosshotel – Vik: 160 km

We rijden langs de gletsjertongen bij het Skaftafell Nationaal Park, voorbij Hofn en stoppen na 80 km even bij twee watervallen die vlak aan de R1 liggen: Foss a Sibu. Een mooie fotostop.

Onze volgende stop komt 82 km verder in Vik waar we een bezoek brengen aan een grote Iceland Wear shop. Mooie schapenwollen dekens, gebreide truien, rendiervellen, wintersportkleding en IJslandse lekkernijen verkopen ze hier. Ken je de dropballetjes met een laagje chocola? Dat is typisch IJslands.

Vik-Selfoss: 130 km

Vanuit Vik is het nog 33 km tot de volgende belangrijke waterval die we beslist moeten zien. Dat vinden met ons nog enkele honderden toeristen want het is druk bij de Skogafoss waterval. Het is een indrukwekkende 60 meter hoge en 25 meter brede waterval. Natuurlijk maken we hier ook de bekende foto’s van ‘hangen’ aan de waterval, worden we kletsnat van de rondvliegende spetters en klimmen mijn man en oudste helemaal naar boven over de ellenlange trap. Een hele klim maar dat wordt boven met wind, water en een prachtig uitzicht beloond.

Wat veel interessanter gaat worden is onze tocht naar de volgende waterval: de Kvernufoss. We zijn getipt door iemand die daar is geweest en ons verzekerde dat we daar naartoe moesten. Het zal een zoektocht worden want we weten alleen het beginpunt. We rijden naar het Skogafoss Museum (volg de borden vanaf de waterval). We besluiten daar te vragen waar we precies moeten zijn. We zijn duidelijk niet de eersten die dit willen weten, want er komt een foto tevoorschijn met daarop aangegeven de route die we moeten lopen. Het is makkelijk te vinden en na een mooie wandel- en klauterpartij van 15 minuten zijn we in de kloof en bij de waterval. En we zijn er helemaal alleen! Het ziet er fantastisch uit. Ruig. Groen. Eeuwenoud. En nat. Een hoogtepuntje op onze reis!

Waar IJsland ook om bekend staat zijn de natuurlijke warmwater zwembaden. Een hele bekende is de Blue Lagoon, maar wil je een meer exclusieve belevenis midden in de ruige natuur dan zou je kunnen stoppen bij Seljavallalaug. Vanaf de Skogafoss waterval rijd je 6 km westwaarts op de R1 en draai je rechtsaf bij weg 242. Na 2 km vind je een parkeerplaats en van daaruit is het ca. 700 m wandelen naar het Seljavallalaug zwembad. Ik heb me laten vertellen dat het 39 graden warm is. Er is een schuurtje waar je om kunt kleden, maar het is allemaal erg primitief. Met een beetje geluk ben je alleen en kun je heerlijk genieten van dat moment.

Door naar de volgende waterval op ons lijstje: Seljalandsfoss. Een must-see! Deze waterval ligt net als de Skogafoss direct aan de Ring 1. De waterval is 65 meter hoog. Wat deze waterval bijzonder maakt is dat je erachterdoor kunt lopen. Je moet er een nat pak voor over hebben maar dat is het zeker waard. We rijden over de R1 verder door Hella en Selfoss waar we op de heenweg ook langskwamen.

Selfoss – Rekjavik – Keflavik: 98 km

Vanaf Selfoss volgen we de 1 richting Reykjavik, en maken een stop in Hveragardi. Dit ‘bloemendorp’ is bekend van de vele kassen met bloemen en planten die er te vinden zijn. De kassen worden verwarmd met water uit de bronnen. We volgen de borden richting Reykjadalur Hot Spring. Overal om je heen zie je rookpluimen uit de berghelling komen. Een heel bijzonder gezicht. Je kunt een wandeling maken langs dampende velden en borrelende poelen tot je bij de hotspring aankomt. En daar kun je natuurlijk weer het warme water in springen!

Het laatste deel van onze roadtrip gaat over de R1 naar Reykjavik en van daaruit naar Keflavik Airport. Daar eindigt onze 4-daagse tocht door het prachtige IJsland.

We leveren onze auto in en de verhuurmaatschappij brengt ons naar ons laatste hotel. We hebben bewust gekozen voor een hotel dichtbij de luchthaven Keflavik omdat de vlucht naar Amsterdam om 6 uur al vertrekt. Er zijn heel veel hotels in de buurt van de luchthaven, vaak met shuttle-service. Wij kozen ‘The Base Hotel’ op ca. 10 minuten rijden van de luchthaven.

Om 4 uur ’s nachts brengt de bus van het hotel ons naar de luchthaven. Wij checken in via de automaten, wat heel handig en snel werkt. We kopen een ontbijtje voor onderweg en wachten bij de gate tot het WOW-vliegtuig ons naar Amsterdam brengt.

Eigenlijk zo logisch denken we nu: de naam van deze maatschappij is niet voor niks ‘Wow’. Dat roepen we de hele reis al…

Tips

In 4 dagen bezochten wij slechts een stukje van IJsland. Dit land heeft echter zoveel te bieden dat we nog wel een week of ook wel 3 weken langer vakantie hadden kunnen houden in IJsland om nog meer het avontuur op te zoeken of juist rust en ontspanning. Ik geef je graag nog wat tips voor een uitgebreidere roadtrip door zuid-IJsland:

Tip 1: Blue Lagoon – de bekendste spa van IJsland. Op 45 minuten van Reykjavik en 10 minuten van de luchthaven. Let op: het is verplicht te reserveren!

. . .

Tip 2: Reykjanes. Dit is het schiereiland, ten zuidwesten van Reykjavik, waarop ook de luchthaven ligt. Dit gebied wordt vaak overgeslagen. Het is echter een prachtig hetebronnengebied (Krysuvik) en een nationaal park (Reykjanesfolkvangur) waar je prachtige wandelingen kunt maken langs stomende geisers en borrelende modderpoelen.

. . .

Tip 3: Walvistocht vanuit Reykjavik. Afhankelijk van het seizoen gaan er dagelijks 2 of 3 tochten vanuit de haven van Reykjavik: Whalesafari.is

. . .

Tip 4: Op avontuur op de gletsjer! Maak een gletsjerwalk, een kajaktocht, ga met een sneeuwscooter over de gletsjer of bezoek de ijsgrotten: www.Mountainguides.is

. . .

Tip 5: Heb je een rijbewijs dan kun je stoere quad- en buggytours maken: www.Safari.is

Belangrijke sites & apps

www.inspiredbyiceland.com Alles wat je wilt weten over IJsland vind je op de officiële website voor toerisme op IJsland. Hier vind je uitgebreide informatie over onder anders bovenstaande tips en over alle bezienswaardigheden die ik heb gezien en beschreven, en wat er nog meer te zien is.

 . . . 

https://en.vedur.is Het beste weerbericht vind je hier. Tip: hou altijd een regencape bij de hand. Ook al schijnt de zon dan kun je behoorlijk nat worden van rondvliegende watervalspetters. You’re not the only one…. De wind waait altijd in IJsland. En het weer kan heel veranderlijk zijn. Vertrek je met zon dan kun je 10 kilometer verder al in de stromende regen zitten.

. . .

www.safetravel.is Ga je zelf rijden in IJsland bekijk dan voor vertrek deze site. Rijden in IJsland kan onder bepaalde weersomstandigheden heel anders zijn dan je gewend bent, dus wees voorbereid.

. . .

Iceland Road Guide – Dit is de meest uitgebreide app met routekaart en alle bezienswaardigheden. Wij hebben deze app onderweg steeds gebruikt en hij werkt prima op 4g of 3g. Ik heb nog 1 vouchercode in de aanbieding om deze app gratis te downloaden. Mail me of stuur een berichtje op facebook of Instagram en ik stuur je de code graag toe.

. . .

Aurora Allerts Northern Lights – Een app die je waarschuwt waar en wanneer je het Noorderlicht kunt zien. Ook heel veel hotels hebben een Noorderlicht wake-up call. Ze vragen bij checkin of je gewekt wilt worden als ’s nachts het Noorderlicht te zien is. Wat een service!

Praktische informatie

IJsland ligt net onder de poolcirkel, en tussen Groenland en Noorwegen. Het hoort bij Europa (4g/3g werkt dus!) en je betaalt met IJslandse kronen. Omdat IJsland een eiland is wordt er veel geïmporteerd en dat maakt het dagelijkse leven over het algemeen wat duurder dan in andere landen. Souvenirs, kleding, eten, restaurants, tanken, het is allemaal iets prijziger. Overnachten kun je in luxe tot zéér luxe hotels maar ook in betaalbare guesthouses (soms met keuken) of zelfs in een camper.

 . . . 

How to get there

Er zijn verschillende maatschappijen waarmee je naar IJsland kunt vliegen. De nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair vliegt dagelijks van Amsterdam naar Reykjavik. Prijsvechter WOW-air is inmiddels failliet maar gelukkig neemt Transavia dit gat over en start per 5 juli 2019 met directe vluchten.

Op de site van Tix.nl maak je heel handig een prijsvergelijking met andere maatschappijen. Reiswijf vindt dit van alle prijsvergelijkers voor vliegtickets de fijnste en snelste site.

. . .

How to get around

Via booking.com kun je een prijsvergelijking voor de autohuur maken bij Rentalcars en zien wat voor jou het gunstige is. Alle bekende verhuurmaatschappijen zijn vertegenwoordigd op Keflavik airport. Uiteindelijk kozen wij voor een 4-wheeldrive van GreenMotion. Een chauffeur van GreenMotion haalt je op de luchthaven en brengt je naar het kantoor waar je na de administratieve afhandeling de huurauto kunt meenemen. Afgezien van de weg tussen de luchthaven en Reykjavik is het nergens druk op de weg in IJsland. Het komt regelmatig voor dat je voor en achter je geen verkeer ziet. Blijf oppassen met de weersomstandigheden die soms snel kunnen veranderen en pas je snelheid daarop aan.

. . .

Valuta

Hoewel IJsland bij Europa hoort is er geen klinkende Euro-munt hier. De IJslandse kroon (ISK) rolt hier uit de bankautomaat. Deze zijn net als in Nederland op iedere hoek van de straat te vinden en pinnen in winkels of restaurants is heel gebruikelijk. Op moment van schrijven van dit blog staat ISK 1000 voor ca. € 7,50 (okt2018).

. . .

Overnachten

Er zijn veel verschillende manieren om te overnachten op IJsland. Van luxe hotels tot eenvoudige guesthouses, van campers tot transparante bubbels. Op booking.com vind je eenvoudig welke hotels vrij zijn in de plaatsen waar jij wilt verblijven. Op het blog Slapen op IJsland zie je waar wij verbleven op onze roadtrip door IJsland, plus nog een aantal hele bijzondere exclusieve overnachtingsadressen.

. . .

Heb je inspiratie gekregen van deze beschrijving van de 5-daagse roadtrip door IJsland die wij in oktober 2018 maakten, laat het me weten. Mail me als je specifieke vragen hebt. En àls je gaat hoor ik graag van je hoe je het vond!

Op bovenstaande tekst is de disclaimer van toepassing.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren