Abu Dhabi heeft ons betoverd. Het grootste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten heeft alles. Oud en nieuw, modern en cultuur, woestijn en zee. Met mijn gezin ben ik in de herfstvakantie naar de United Arab Emirates (afgekort UAE) gereisd en we hebben daar een paar dagen prachtige avonturen beleefd.

Na een prima vlucht met Etihad Airways – de luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi – stappen we het vliegtuig uit en komt de warme wind ons tegemoet. Een korte rit met een zeer betaalbare taxi brengt ons naar hoet Crowne Plaza hotel op Yas Island. Abu Dhabi bestaat uit verschillende ‘eilanden’ die samen de stad vormen. De stad is de gelijknamige hoofdstad van het emiraat Abu Dhabi, wat het rijkste en het grootste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten is. United Arab Emirates in het engels, en de afkorting UAE zie dan ook overal terugkomen. 

Het hotel bevindt zich vlakbij het Yas Marina Circuit, waar het eerste weekend van december de Formule 1 races worden gehouden. Het circuit is echt de moeite waard om te bezoeken. Je kunt zelfs op het circuit slapen! Het schitterende YAS Hotel ligt op het terrein van het circuit en de racebaan loopt eronder door. Het bijzondere dak wordt ‘s avonds mooi verlicht en is een plaatje om te zien. 

Tijdens een tour op het circuit mogen we een aantal keer ‘backstage’ en bezoeken we de tribunes die je het beste zicht geven op de races. Ook zien we de pitsstraat van binnen en de villa’s waar ieder team tussen de races door verblijft. We kijken mee in de control room die vol hangt met wel 35 schermen. En we beklimmen het podium waar de coureurs hun beker in ontvangst nemen en spuiten met de champagne (leuk detail: hier zit geen alcohol in omdat dat verboden is, maar ….. 7-up! ). On top of all gaan we zelf karten op de kartbaan naast het circuit. Met een echte coureur overall aan en een helm op krijgen we een goede, veilige instructie en mogen we de kartbaan op. Bij het circuit is ook nog een hele mooie shoppingmall, de YAS mall, waar je uiteraard even moeten shoppen. Ook het Ferrari World attractiepark kun je hier bezoeken, met de snelste achtbaan ter wereld, de Formula Rossa.

Een andere grote must-see in Abu Dhabi is de Sheik Zhayed Moskee, de Grand Mosque. Toevallig komt het zo uit dat we deze in de avond bezoeken, en wat een aanrader is dat! Prachtige verlicht. Sprookjesachtig. Adembenemend mooi. Je blijft je verbazen over wat je allemaal ziet. De grootste kroonluchters van de wereld hangen hier, het grootste tapijt ter wereld ligt op de grond, marmer mozaïeken uit Italië. Overdag is de moskee ook prachtig wanneer het wit mooi afsteekt tegen de blauwe lucht. 

De Corniche, een 8 kilometer lange boulevard op het Saadiyat eiland waar het grootste deel van Abu Dhabi op ligt, is leuk om te bezoeken. Ook hier steken ‘s avonds de wolkenkrabbers met hun lichten mooi af tegen de zwarte lucht. Emirates Palace is prachtig om te bezoeken. Als bezoeker kom je hier niet in maar voor een drankje of een lunch wel. Tip!

Abu Dhabi is ook groot in cultuur en heeft 2 jaar geleden het Louvre Museum geopend. Een zustermuseum van het Louvre in Parijs. Maar het lijkt in niets op elkaar. Het Louvre in Abu Dhabi is prachtig van architectuur en heeft een schitterende koepel van metalen sterren, die ‘s avonds mooi verlicht zijn. 

Hoe modern en bruisend de stad is, hoe anders is het als je drie kwartier de stad uit rijdt? 

Dan zit je midden in de woestijn. Zand, zand en nog eens zand. Wij maken een ‘woestijnsafari’ met een jeep. We worden opgehaald en rijden drie kwartier over prachtige wegen weg van de stad. De woestijnsafari begint met een wilde tocht met jeeps door de duinen. ‘Dunebashing’ noemen ze dat, crossen over de duinen, omhoog, omlaag, we worden compleet door elkaar geschudt, maar het is een geweldig stoere rit. We gaan met de jeep naar een soort basiskamp waar alle jeeps bij elkaar komen. Daar kunnen we zelf gaan ‘crossen’: op quads door de woestijn! We maken een kamelenrit en verwonderen ons over de prachtige kleuren tijdens de zonsondergang. Ook kun je sandboarden van de zandheuvels af. Net als een snowboard maar dan in het zand! Tijdens het bbq-diner genieten we van de traditionele dansen waaronder een mooie buikdansact. In het kamp kun je als je wilt op de foto in traditionele kledij, een valk vasthouden, sisha roken of een henna tatoo laten zetten. 

Bekijk op instagram de foto’s van onze onvergetelijke trip: www.instagram.com/reiswijf (zie stories/hoogtepunten: Abu Dhabi & Dubai)

Ben je benieuwd wat ik voor jou zou kunnen organiseren naar Abu Dhabi? Tip: combineer je bezoek met Dubai! Als je er toch bent…. Bel, mail of app me en de eerste stap naar een mooie reis is gezet.