Puglia – de nog (net) niet door de massa ontdekte streek in het zuiden van Italië wint stevig aan populariteit. De prachtige streek in de ‘hak’ van Italie gaat de concurrentie aan met de grote broertjes Toscane, Umbrië en Le Marche. Meer en meer komt Puglia – spreek uit ‘poelja’ , en in het Nederlands ook wel als Apulië geschreven – in de publiciteit. De marketingmachine doet goed haar best en nodigt influencers uit die de mooie plekjes en vakantieadresjes in Puglia maar al te graag laten zien aan hun volgers op social media. Internationaal bekende celebrities bezoeken maar wat graag de streek. Van Justin Timberlake tot Ivanka Trump, en van Tom Hanks tot Madonna. Zij brachten al een vakantie door op één van de mooie adresjes die Puglia rijk is.

Puglia heeft prachtige accommodaties waar de sterren graag verblijven. Deze zogeheten Masseria’s kom je veel tegen. Het zijn voormalige boerderijen die omgebouwd zijn tot prachtige landhuizen, vaak met een landgoed met zwembad of olijfboomgaard. Menig celebrity huwelijk voltrok zich in één van de mooie Masseria’s in Puglia. Google maar eens!

Gelukkig kun je in iedere prijsklasse in Puglia terecht, in een mooie b&b of een luxe masseria.

.

Officiele website

Toerisme in Puglia

.


BewarenBewaren

 

 

 

 

.

wiki-feitjes

over Puglia

 

Om er te komen vlieg je vanuit Amsterdam, Weeze, Dusseldorf of Eindhoven op Bari of Brindisi. Brindisi ligt iets centraler als je de hele streek wilt ontdekken. Huurauto’s zijn bij verschillende maatschappijen te huren in alle categorieën. De wegen zijn doorgaans prima, hoewel op de lokale wegen een ‘pothole’, een gat in de weg, soms voor verrassingen kan zorgen. Dat Puglia tot één van de armste gebieden van Italie behoort laat zich helaas regelmatig zien, laten we daar maar eerlijk over zijn. Afval langs de weg, half afgebouwde huizen die niet verder zijn gekomen dan de eerste verdieping, kom je regelmatig tegen. Maar daar tegenover staat de rijke historie van deze streek, het heerlijke eten, de prachtige accommodaties, de afwisselling tussen superleuke stadjes in het binnenland en de mooie stranden en het azuurblauwe heldere water. Als je naar Puglia gaat raad ik je aan op meerdere locaties te verblijven. De afstand van noord naar zuid in Puglia is ruim 200 kilometer. En niet over snelwegen… Daarnaast is het superleuk om op verschillende plekken te verblijven, en heb je korte rijafstanden tot de stadjes of stranden die je wilt bezoeken.

Reiswijf verdeelt Puglia in twee interessante gebieden:

Het deel ten zuiden van Lecce – deze regio heet Salento

en het deel tussen Lecce en het noordelijker gelegen Polignano a Mare

Lecce is een historierijke stad met leuke winkels en gezellige goede restaurants. Een bezoekje meer dan waard!

De oostkust van Salento heeft doorgaans wat meer rotsstranden en baaien, en het westen meer zandstranden. Aan de oostkust moet je zeker naar Grotta della Poesia, bij Roca. Echte durfals springen hier vanaf de rotsen in een 10 meter diep gelegen poel:

Ook een erg mooie baai is Baia di Porto Miggiano bij Santa Cesarea. 

Zuidelijker, aan de kust, bevindt zich het must-see stadje Otranto. Rijd je verder door dan kom je op het zuidelijkste puntje van zuidoost-Italië bij Santa Maria di Leuca.

Aan de ‘binnenkant’ van de hak, aan de westkust, ligt GallipolliBezoek het gezellige historische gedeelte en geniet op één van de terrassen van het uitzicht op zee.

Ook aan deze westkust van Puglia ligt een heel bijzonder stukje Italië: de ‘Malediven van Italië’. Wit zand, helder blauw water, ondiep, dus fijn voor kinderen. Op deze twee plekken vind je de mooiste Malediven stranden: bij Porto Cesareo en bij Pescoluse.

La Spiaggia di Pescoluse | Puglia | Reiswijf (bron- Pinterest)

Gaan we verder in noordelijke richting met het gedeelte tussen Lecce en Polignano a Mare. Hoe noordelijker je vanaf Lecce rijdt, hoe groter de kans is dat je de eerste trulli ziet. Een trullo (meervoud trulli) is een oud stenen huisje met een kegelvormig dak. Een huisje met een puntmuts! Deze huisjes werden vroeger op het land gebouwd voor opslag en als rustpunt, maar zijn tegenwoordig bijna allemaal omgebouwd tot gastenverblijf, b&b, of hotel. En ze zijn populair! De meeste trulli vind je in de Valle d’Itria. Hier ligt een aantal stadjes dat zeer de moeite waard is:

Ostuni – prachtig wit stadje met mooie smalle straatjes en gezellige winkeltjes

Castellana Grotte – inderdaad: met grotten

Locorontondo – het mooiste balkon van de Valle d’Itria met prachtige uitzichten over de vallei

Alberobello – hét trulli dorp, staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco

Cisternino – prachtige oud stadje met smalle straatjes, trappetjes, het relaxte Italiaanse leven vind je hier

Aan de kust mag je de plaatsen Polignano a Mare en Monopoli niet missen:

Polignano a Mare heeft een populair strand(je) tussen de hoge rotsen. Vanaf deze rotsen worden bijna jaarlijks de Redbull Cliff Diving kampioenschappen gehouden. Van een hoogte van maar liefst 30 meter duiken ze hier de diepte in. Wil je een bijzondere beleving en eten in een exclusief restaurant, dan moet je beslist naar Grotta Palazzese, een restaurant in de grotten:


Grotta Palazzese | Polignano a Mare

 

 

 

Monopoli ligt iets zuidelijker aan de kust en heeft een mooi historisch centrum met hoge stadsmuren waar de kanonnen nog in staan. Veel winkeltjes, leuke restaurants, terrassen, een mooi kasteel en een prachtige kathedraal. Een stad waar de Italianen graag komen dus de toerist is hier in de minderheid, althans zo voelt dat zeker.

 

Slapen in Puglia

 

Reiswijf inspireert je graag met een aantal van de leukste adresjes in Puglia. 

In 2016 verbleef Reiswijf zelf in:

 

Perla di Puglia in San Vito dei Normanni

Deze parel in Puglia is een perfecte uitvalsbasis om de leuke stadjes in het noordelijke deel van Puglia te bezoeken te bezoeken. De Italiaans/Nederlandse eigenaren kunnen je van alle informatie voorzien en tips geven voor leuke restaurants in de buurt. Op de Perla zelf kun je genieten van het heerlijke zwembad en de gastvrije, gemoedelijke sfeer die er hangt. ’s Ochtends kun je zo vanuit je bed aanschuiven bij het heerlijke ontbijt dat onder de pergola voor je klaar staat.

 

 

Masseria Li Campi in Cavallino, vlakbij Lecce: 

Mooie b&b met heel goed restaurant, heerlijk uitgebreid ontbijt, prachtig zwembad met fijne ligbedden. Gelegen dichtbij de mooie Lecce met leuke winkels en gezellige goede restaurants. Een goede uitvalsbasis om het zuidelijkste deel van Puglia, onder Brindisi, te ontdekken: wat je zeker niet moet missen zijn de mooie kustplaatsen Otranto, Gallipolli en Santa Maria di Leuca, het meest zuidelijke puntje van Puglia, én de Malediven van Italië bij Porto Cesareo. De aardige eigenaresse van Li Campi is Italiaanse en spreekt redelijk goed Engels. Ze helpt je graag met advies over restaurants in de buurt, leuke plekken die je kunt bezoeken en ze weet precies naar welke stranden je het beste kunt gaan als er wind staat.

 

 

 

 

Favorieten van Reiswijf:

Masseria Potenti in het westelijk deel van Puglia op ca. 3 km van Manduria

Leonardi Trulli Resort  bij Locorotondo 

Masseria Cervarolo  in de Valle d’Itria

Fikus Puglia bij Ceglie Messapica

 

Masseria Cervarolo:  En ja, er is nóg veel meer leuks over Puglia te vinden:

Heel veel informatie over Puglia lees je in deze blogs:

https://www.desmaakvanitalie.nl/masseria-zuid-italie/

https://ciaotutti.nl/?s=puglia  

http://www.localhideaways.com/blog-eng/puglia-basilicata/

De facebook pagina van Perla di Puglia deelt regelmatig leuke tips over things to see & do: https://www.facebook.com/perlapuglia/