In 2017 maakten we een fantastische reis naar Italië. Een truffelreis naar de Marken, le Marche, dé streek in Italië voor truffels. Een heel weekend in het teken van de truffel. En dat was een belevenis. Om te smullen!

‘Het Zwarte Goud’

Het programma: We gingen op Truffelreis naar de Marken, le Marche, in Italië. Een heel weekend in het teken van de heerlijke delicatesse ‘Truffel’. We maakten kennis met de truffel op allerlei manieren; we zochten naar truffel, combineerden truffel met wijn en natuurlijk aten we truffel op vele verschillende manieren in verschillende restaurants.

We waren te gast bij de Nederlandse Ben en Sabine die in 2007 met hun gezin naar Italië verhuisden om daar een vakantieverblijf met appartementen en een bed & breakfast te beginnen: ‘Casa Tartufo’. Mede dankzij hun deelname aan het programma ‘Ik Vertrek’ werd dit al snel een groot succes. Inmiddels zijn er extra appartementen bijgekomen, is er een mini-camping bij met o.a. mooie safari-tenten en organiseren zij allerlei activiteiten. Voor de zomer van 2018 staat er een grote uitbreiding op het programma en een vergroting van het zwembad! 

Op het landgoed van “Casa Tartufo” bij Sassoferrato hebben Ben en Sabine 2 hectare truffelbos. Het truffelbos is speciaal aangelegd om de gewilde delicatesse “Truffel” te laten groeien. Iedere winterperiode (oktober t/m Februari) wordt met goed getrainde honden naar truffel gezocht. Ze noemen het ook wel “goud zoeken”. Dit omdat truffel niet te kweken is. Dit maakt de truffel dan ook zo speciaal, exclusief én kostbaar! Door de (voor truffels) slechte zomer was de truffel erg duur in 2017 en bedroeg de opbrengst voor een kilo truffel maar liefst € 500.

Het is geweldig om mee te kunnen maken hoe truffel wordt gevonden. De honden worden jaren getraind om de truffel op te kunnen sporen. Ze houden er van. Des te knapper is het te merken dat ze de truffel na het opsporen met rust laten voor hun baasje, zodat die de truffel verder kan uitgraven, voorzichtig, om de truffel niet te beschadigen. 

De truffels worden door de boeren aan vaste afnemers doorverkocht, en in ingevroren staat komen ze dan naar restaurants over de hele wereld. De truffel die je in Nederland in een restaurant ‘vers’ geschaafd over je gerecht krijgt, is een bevroren truffel die daarna weer de vriezer in gaat. Anders is de truffel binnen een paar dagen niet mee bruikbaar. En voor zoveel geld is dat natuurlijk zonde! 

Voor 2018 is deze reis niet meer te boeken via Reiswijf. Wél via de website van Casa Tartufo. Je kunt je inschrijven en boekt na bevestiging van Ben en Sabine zelf je vluchten. Ze halen je op van de luchthaven en dan kan het genieten direct beginnen. 

Het programma wat wij hadden was als volgt: 

Programma 4-daagse Truffelreis


Nadat we geland waren op vliegveld Ancona werden we ontvangen en geholpen met de koffer naar de klaarstaande taxi (bus). Van daaruit reden we naar een lokaal restaurant waar een lunch voor ons was bereid met bijpassende wijnen. Een wijnproeverij, prima begin. Het restaurant hoorde bij een wijnhuis dat in handen was van een familie.  Na de lunch kregen we een rondleiding door het wijnhuis waar ons alles verteld werd over de streekwijnen en het maken van de wijn. Daarna vertrokken we naar “Casa Tartufo”. Hier aangekomen konden we even bijkomen in ons fijne appartement voor de komende 4 dagen en genoten we van het prachtig panoramisch uitzicht over de heuvels van de Marken. ’s Avonds genoten we op “Casa Tartufo” van de heerlijke door Ben gemaakte Pizza’s uit de originele houtgestookte pizza-oven, uiteraard ook hier mét truffel.

Zaterdag

’s Ochtends genoten we van een klaarstaand ontbijt. Daarna gingen we samen met een ervaren truffellaar op pad om truffel te zoeken. Het hele proces van groei werd ons uitgelegd, heel ingewikkeld en niet te sturen,  en ook over hoe het verder gaat na de vondst tot in het restaurant. Gelukkig was Ben erbij om het Italiaans van de truffellaar te vertalen. 

’s Middags gingen we naar een restaurant waar we uitgebreid lunchten. Weer eten! Maar wel zo lekker allemaal. Met een paar ingrediënten maken de Italianen de lekkerste gerechten. En met de nodige truffel natuurlijk, daar kwamen we voor. Afgesloten met een huisgemaakte limoncello! Gelukkig scheen de zon ‘s middags en lagen we heerlijk met een boekje aan het zwembad bij de Casa. ’s Avonds werden we door Sabine verwend met een ‘licht diner’ met de door ons in het bos gevonden truffel.

Zondag

’s Ochtends konden we weer genieten van een klaarstaand ontbijt en daarna hadden we een rustig ochtendje op “Casa Tartufo”. Genoten aan de rand van het zwembad onder de Italiaanse zon en de omgeving verkend met een mooie wandeling.

’s Middags gingen we naar weer een ander restaurant waar we ons tegoed deden aan de Pranzo (Lunch). Na de lunch gingen we de truffelmarkt in Pergola bezoeken om daar een beeld te krijgen welke truffels er zijn en hoe deze smaken. ’s Avonds werden we op  “Casa Tartufo” verwelkomd met een borrel en de nodige lekkere hapjes.

Maandag

’s Ochtends vroeg weer genoten van een klaarstaand ontbijt. Daarna werden we door Ben en Sabine weer naar het vliegveld gebracht en konden we terugkijken op een zeer geslaagd “Truffel-weekend”.