Aurora Borealis, het noorderlicht zien is een magische ervaring, het is zo bijzonder om mee te maken. En spannend, want je weet nooit óf je het gaat zien!

Tijdens de winters van 2024 en 2025 is er een extra goede kans om het noorderlicht te zien dus dit is dé reden om nu jouw reis Lapland te boeken.

Hoe komt het dat er een hogere kans is?

De zon gaat door een cyclus van ongeveer 11 jaar, bekend als de zonnecyclus. Tijdens de piek van deze cyclus zijn er meer zonnevlekken en zonnevlammen, wat leidt tot een verhoogde activiteit van de zon. Dat noemen ze het zonnemaximum, en dat is nu!

De zon stuurt met de zonnewind deeltjes naar de aarde, en als die deeltjes in onze lucht botsen, maken ze het noorderlicht, ook bekend als Aurora Borealis.

Tijdens het zonnemaximum is de zon extra actief en is er meer van deze zonnewind die de aarde bereikt, wat resulteert in een intensiever en spectaculairder Noorderlicht.

Dus, omdat we momenteel in een periode van verhoogde zonneactiviteit zitten, is de kans groter dat je het noorderlicht kunt waarnemen. Het is altijd een spectaculaire ervaring om dit natuurverschijnsel te aanschouwen!

noorderlicht in lapland

Er is geen garantie dat je het ziet helaas! Het hangt van veel factoren af: het moet helder zijn, geen wolken, er moet geen lichtvervuiling zijn (zoek een donkere plek), je moet in het noordpoolgebied zitten, boven de poolcirkel. In de maanden september tot maart/april heb je de meeste kans.

Wil je hier meer over weten lees dan eens dit blog op National Geographic.

Na het zonnemaximum gaan we naar het zonneminimum en dit duurt ca. 5,5 jaar. Dit gaat in de loop van 2025 in.

Winter 2024 tot winter 2025 is dus dé tijd om jouw trip naar het noordpoolgebied te plannen. Vraag mij naar de mogelijkheden.