In oktober 2018 maakte Reiswijf een 5-daagse roadtrip naar IJsland. In 4 dagen bezochten wij slechts een klein stukje van IJsland. Maar wel een heel mooi deel van dit stiekem toch grote land! Dit land heeft zoveel te bieden dat je nog wel een week of ook wel 3 weken langer vakantie kunt houden in IJsland om nog meer het avontuur in te duiken of juist rust en ontspanning op te zoeken. Naast het uitgebreide blog over de 5-daagse roadtrip geef ik je graag nog wat tips voor een uitgebreidere roadtrip door IJsland:

© Blue Lagoon | Guide to Island

Tip 1: Blue Lagoon – de bekendste spa van IJsland. Op 45 minuten van Reykjavik en 10 minuten van de luchthaven. Let op: het is verplicht te reserveren!

. . .

© alltheplacesyouwillgo.com

Tip 2: Reykjanes. Dit is het schiereiland, ten zuidwesten van Reykjavik, waarop ook de luchthaven ligt. Dit gebied wordt vaak overgeslagen. Het is echter een prachtig hetebronnengebied (Krysuvik) en een nationaal park (Reykjanesfolkvangur) waar je prachtige wandelingen kunt maken langs stomende geisers en borrelende modderpoelen.

. . .

© Whalesafari.is

Tip 3: Walvistocht vanuit Reykjavik. Afhankelijk van het seizoen gaan er dagelijks 2 of 3 tochten vanuit de haven van Reykjavik: Whalesafari.is

. . .

© Mountainguide.is

Tip 4: Op avontuur op de gletsjer! Maak een gletsjerwalk, een kajaktocht, ga met een sneeuwscooter over de gletsjer of bezoek de ijsgrotten: Mountainguides.is

. . .

© safari.is

Tip 5: Heb je een rijbewijs dan kun je stoere quad- en buggytours maken: Safari.is

Belangrijke sites & apps

www.inspiredbyiceland.com Alles wat je wilt weten over IJsland vind je op de officiële website voor toerisme op IJsland. Hier vind je uitgebreide informatie over onder anders bovenstaande tips en over alle bezienswaardigheden die ik heb gezien en beschreven, en wat er nog meer te zien is.

 . . .

https://en.vedur.is Het beste weerbericht vind je hier. Tip: hou altijd een regencape bij de hand. Ook al schijnt de zon dan kun je behoorlijk nat worden van rondvliegende watervalspetters. You’re not the only one…. De wind waait altijd in IJsland. En het weer kan heel veranderlijk zijn. Vertrek je met zon dan kun je 10 kilometer verder al in de stromende regen zitten.

. . .

www.safetravel.is Ga je zelf rijden in IJsland bekijk dan voor vertrek deze site. Rijden in IJsland kan onder bepaalde weersomstandigheden heel anders zijn dan je gewend bent, dus wees voorbereid.

. . .

Iceland Road Guide – Dit is de meest uitgebreide app met routekaart en alle bezienswaardigheden. Wij hebben deze app onderweg steeds gebruikt en hij werkt prima op 4g of 3g. Ik heb nog 1 vouchercode in de aanbieding om deze app gratis te downloaden. Mail me of stuur een berichtje op facebook of Instagram en ik stuur je de code graag toe.

. . .

Aurora Allerts Northern Lights – Een app die je waarschuwt waar en wanneer je het Noorderlicht kunt zien. Ook heel veel hotels hebben een Noorderlicht wake-up call. Ze vragen bij checkin of je gewekt wilt worden als ’s nachts het Noorderlicht te zien is. Wat een service!

Praktische informatie

IJsland ligt net onder de poolcirkel, en tussen Groenland en Noorwegen. Het hoort bij Europa (4g/3g werkt dus!) en je betaalt met IJslandse kronen. Omdat IJsland een eiland is wordt er veel geïmporteerd en dat maakt het dagelijkse leven over het algemeen wat duurder dan in andere landen. Souvenirs, kleding, eten, restaurants, tanken, het is allemaal iets prijziger. Overnachten kun je in luxe tot zéér luxe hotels maar ook in betaalbare guesthouses (soms met keuken) of zelfs in een camper.

 . . . 

How to get there

Er zijn verschillende maatschappijen waarmee je naar IJsland kunt vliegen. De nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair vliegt dagelijks van Amsterdam naar Reykjavik, en na het faillissement van prijsvechter WOW-air gaat Transavia direct vluchten uitvoeren (vanaf juli 2019),

Op de site van Tix.nl maak je heel handig een prijsvergelijking met andere maatschappijen. Reiswijf vindt dit van alle prijsvergelijkers voor vliegtickets de fijnste en snelste site.

. . .

How to get around

Via Rentalcars.com kun je een prijsvergelijking voor de autohuur maken en zien wat voor jou het gunstige is. Alle bekende verhuurmaatschappijen zijn vertegenwoordigd op Keflavik airport. Uiteindelijk kozen wij voor een 4-wheeldrive van GreenMotion. Een chauffeur van GreenMotion haalt je op de luchthaven en brengt je naar het kantoor waar je na de administratieve afhandeling de huurauto kunt meenemen. Afgezien van de weg tussen de luchthaven en Reykjavik is het nergens druk op de weg in IJsland. Het komt regelmatig voor dat je voor en achter je geen verkeer ziet. Blijf oppassen met de weersomstandigheden die soms snel kunnen veranderen en pas je snelheid daarop aan.

. . .

Valuta

Hoewel IJsland bij Europa hoort is er geen klinkende Euro-munt hier. De IJslandse kroon (ISK) rolt hier uit de bankautomaat. Deze zijn net als in Nederland op iedere hoek van de straat te vinden en pinnen in winkels of restaurants is heel gebruikelijk. Op moment van schrijven van dit blog staat ISK 1000 voor ca. € 7,50 (okt2018).

. . .

Overnachten

Er zijn veel verschillende manieren om te overnachten op IJsland. Van luxe hotels tot eenvoudige guesthouses, van campers tot transparante bubbels. Op booking.com vind je eenvoudig welke hotels vrij zijn in de plaatsen waar jij wilt verblijven. Op het blog Slapen op IJsland zie je waar wij verbleven op onze roadtrip door IJsland, plus nog een aantal hele bijzondere exclusieve overnachtingsadressen.

. . .

Heb je inspiratie gekregen van deze tips en heb je zin om net als Reiswijf een roadtrip door IJsland te maken, lees dan ook het blog van de 5-daagse roadtrip door IJsland die Reiswijf in oktober 2018 maakte. Mail me als je specifieke vragen hebt. En áls je gaat hoor ik graag van je hoe je het vond!

Op bovenstaande tekst is de disclaimer van toepassing.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren