Dag 4:  Jokulsarlon – Reykjavik

Ga hier naar dag 1dag 2dag 3

Vanuit het Fosshotel Glacier Lagoon vlakbij het Jokulsarlon meer zit je ca. 400 kilometer van de luchthaven vandaag. Als je net zoals wij de laatste (halve) nacht bij de luchthaven slaapt omdat de vlucht om 6 uur vertrekt, heb je dus heel wat kilometers te maken. En onderweg is nog heel veel moois en avontuurlijks te zien en te doen!

Eerste etappe: Fosshotel – Vik 160 km

Vanaf het hotel draai je de R1 op richting Vik. Je rijdt weer langs de gletsjertongen bij het Skaftafell Nationaal Park en voorbij Hof. Stop na 80 km even bij twee watervallen die vlak aan de R1 liggen: Foss à Sibu. Een mooie fotostop.

82 km verder kom je in Vik waar je eventueel een bezoek kunt brengen aan een grote Iceland Wear shop. Mooie schapenwollen dekens, gebreide truien, rendiervellen, wintersportkleding en IJslandse lekkernijen verkopen ze hier. Ken je de dropballetjes met een laagje chocola? Dat is typisch IJslands.

Tweede etappe: Vik-Selfoss 130 km

Vanuit Vik is het nog 33 km tot de volgende belangrijke waterval die je beslist moet zien. Dat vinden met je nog enkele honderden toeristen want het kan erg druk zijn bij de Skogafoss waterval. Het is een indrukwekkende 60 meter hoge en 25 meter brede waterval. Er is een lange trap naar boven die je uitzicht geeft op de waterval, de rivier en de achterliggende bergen, inclusief wind en watervalspetters! Maar vanaf de rivierbedding beneden heb je ook een prachtig uitzicht op deze imposante waterval.

Wat nog interessanter gaat worden is de tocht naar de volgende waterval: de Kvernufoss. Rijd daarvoor naar het Skogafoss Museum (volg de borden vanaf de Skogafoss waterval) en parkeer daar je auto. Daarna loop je achter het museum door en verder oostwaarts – zie onderstaande plattegrond. Voor de rivier naar links en al snel zie je de waterval. Na een mooie wandel- en klauterpartij van een kleine 15 minuten ben je in de kloof en bij de waterval. En als je geluk hebt zoals wij dan ben je er helemaal alleen!

Het ziet er fantastisch uit. Ruig. Groen. Eeuwenoud. Prachtig.

Route naar Kvernufoss

Waar IJsland ook om bekend staat zijn de natuurlijke warmwater zwembaden. Een hele bekende is de Blue Lagoon, maar wil je een meer exclusieve belevenis midden in de ruige natuur dan zou je kunnen stoppen bij Seljavallalaug. Om daar te komen rijd je vanaf de Skogafoss waterval 6 km westwaarts op de R1 en draai je rechtsaf bij weg 242. Na 2 km vind je een parkeerplaats en van daaruit is het ca. 700 m wandelen naar het Seljavallalaug zwembad. Ik heb me laten vertellen dat het 39 graden warm is. Er is een schuurtje waar je om kunt kleden, maar het is allemaal erg primitief. Met een beetje geluk ben je alleen en kun je heerlijk genieten van dat moment en het ruige landschap om je heen.

Door naar de volgende waterval: Seljalandsfoss. Een must-see! Deze waterval ligt net als de Skogafoss direct aan de Ring 1. De waterval is 65 meter hoog. Wat deze waterval bijzonder maakt is dat je erachterdoor kunt lopen. Je moet er een nat pak voor over hebben maar dat is het zeker waard. Het gedonder en de kracht waarmee het water hier naar beneden komt is van de achterkant een bijzondere belevenis.

Rijd verder over de R1 naar Hella en Selfoss. Vanaf Selfoss volg je de R1 richting Reykjavik.

Etappe 3: Selfoss – Rekjavik – Keflavik 98 km

In Hveragardi kun je een stop maken. Dit ‘bloemendorp’ is bekend van de vele kassen met bloemen en planten die er te vinden zijn. De kassen worden verwarmd met water uit de bronnen. Volg de borden richting ‘Reykjadalur Hot Spring’. Overal om je heen zie je rookpluimen uit de berghelling komen. Een heel bijzonder gezicht. Je kunt een wandeling maken langs dampende velden en borrelende poelen tot je bij de hotspring aankomt. En daar kun je natuurlijk weer het warme water in springen!

Het laatste deel van de roadtrip gaat over de R1 naar Reykjavik en van daaruit naar Keflavik Airport. Daar eindigt deze reisbeschrijving van de 4-daagse tocht door het prachtige IJsland. Klik hier voor dag 1 – dag 2 – dag 3 

Als je zoals wij met een hele vroege vlucht terugvliegt is het aan te raden in de buurt van de luchthaven te overnachten. Er zijn heel veel hotels in de buurt van de luchthaven, vaak met shuttle-service. Een aanrader is  ‘The Base Hotel’ op ca. 10 minuten rijden van de luchthaven. Beetje hotel-hostel achtig, netjes en praktisch.

Het hotel heeft een eigen shuttle-service die je naar de luchthaven brengt.

Als je vanuit Keflavik Airport net zoals wij met WOW-Air naar Amsterdam vliegt ben je het vast met me eens dat de naam van deze maatschappij ineens zo logisch klinkt:

Wow.

Dat roep je namelijk de hele tijd in IJsland…

. . .

Meer informatie over vliegen naar IJsland, autohuur, het weer en nog veel meer praktische informatie vind je hier.

Wil je het hele programma van dag 1 tot 5 zien plus uitgebreide reisbeschrijving en foto’s, klik dan hier.

Heb je inspiratie gekregen van deze beschrijving van de 5-daagse roadtrip door IJsland die wij in oktober 2018 maakten, laat het me weten. Mail me als je specifieke vragen hebt. En àls je gaat hoor ik graag van je hoe je het vond!

. . .

Voor nog meer blogs van Reiswijf en leuke adresjes om je laten inspireren voor je volgende vakantie of weekendjeweg hoef je maar op de links te klikken! Reiswijf organiseert ook ‘reizen voor toffe wijven’. En jij kunt mee! Het actuele aanbod vind je hier.

Op bovenstaande tekst is de disclaimer van toepassing.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren