Dag 3: Vik – Jokulsarlon

Ga hier naar dag 1dag 2dag 4

Vandaag staat als einddoel het ijsbergenmeer Jokulsarlon op het programma! Je moet daarvoor bijna 200 kilometer rijden, en onderweg komen je natuurlijk allerlei interessante stops tegen. Wij deden dit in één dag, maar trek je veel tijd uit voor de bezienswaardigheden die ik hieronder noem, dan kun je makkelijk drie dagen over deze route doen.

Bezoek eerst bij Vik twee must-sees: Dyrholaey en Reynisfjara.

Dyrholaey ligt 20 km ten westen van Vik. Vanaf de 1 neem je de afslag naar de 218 en na 4 kilometer kom je bij een kaap die 120 meter boven zee uit steekt. Je kunt een asfaltweg rechtdoor volgen, of rechtsaf een gravel-slingerweg naar de vuurtoren boven.

Vanwege de extreem harde wind volgen wij de asfaltweg. De deur van de auto gaat met moeite open. Het geluid, de wind en de kracht van het water zijn indrukwekkend. Hier gebeurt het. Dit is natuur!

 

 

 

Van juli tot september kun je hier Papegaaiduikers zien! De nationale vogel van IJsland die je in alle souvenirshops terugziet.

 

Beneden ons ligt het beroemde ‘Black Beach’. Echt pikzwart strand waar de golven opbeuken. Aan de andere kant van dit strand ligt Reynisfjara. Om daar te komen moet je weer terug naar de ringweg R1. Dan een stukje naar het oosten richting Vik en rechtsaf de 215 op. Aan het einde van de weg parkeer je bij ‘Black Beach’ en loop je links naar hét instagramable plekje van IJsland: de basalt kolommen. Er wordt geposeerd, geklommen, gefotografeerd met statief en timer.

Het is inderdaad een erg fotogenieke plek. Het lijkt alsof iemand reusachtige blokken steen rechtop heeft gezet als een soort kunstwerk. Maar het is allemaal puur natuur en fantastisch om te zien. Hou continue de zee in de gaten want er zijn ‘sneaker waves’ die om de zoveel golven ineens veel hoger zijn dan normaal en verraderlijk ver het strand op komen.

Basaltkolommen Reynisfjara

On the road again richting het reisdoel van vandaag: ijsbergenmeer Jokulsarlon. Voorbij Vik rijd je door het Skaftafell Nationaal Park en verder over de R1 richting Hof.

Na ca. 60 km vanaf Vik kom je in een heel bijzonder landschap: Green Lava. Met dik mos begroeide lavastenen maken er een bijzonder bollenland van. Zover als je kunt kijken links en rechts van de weg zie je deze bijzondere begroeiing. Er zijn een paar kleine parkeerplaatsen om te stoppen op 62 km vanaf Vik – ‘Green Lava Scenic Point’. De moeite waard om een paar mooie foto’s te maken. (Parkeer in IJsland alleen op de aangelegde parkeerplaatsen. Stoppen langs de kant van de weg kan je duur komen staan.)

Heb je genoeg tijd op je route van Vik naar Jokulsarlon, of heb je een extra overnachting op deze route, dan is de Fjaðrárgljúfur kloof een aanrader. Een erg mooie kloof met watervallen, op ca. 70  km afstand van Vik, 10 km ten westen van Klaustur. Je vindt de kloof als je vanaf de 1 linksaf de 206 opdraait richting Laki. Er staat een informatiebord aan het begin van deze weg. Je kunt tot vlakbij de kloof rijden met de auto. De wandeling vanaf de parkeerplaats tot het Fjaðrárgljúfur viewpoint is ca. 1 km.

Wil je een gletsjer van dichtbij zien dan is de volgende stop interessant: het Skaftafell Visitor Centre. Vanaf Vik neem je na 140 km de afslag bij de 998. Naast een shop en een restaurant is er een heleboel te zien en te lezen over de allergrootste gletsjer van IJsland: de Vatnajokull. Vanaf het visitor centre kun je een wandeling maken naar het gletsjermeer. Er zijn een paar routes uitgezet en de kortste is heen en terug 3,8 km. Je komt dichtbij een gletsjertong die uitloopt in een meer met ijsbergen. De gletsjertong is een machtig gezicht en dan te weten dat wat je ziet maar een fractie is van de hele gletsjer. Die is maar liefst 8.100 vierkante kilometer groot. Dus van zuid naar noord 90 km en van links naar rechts 90 km. Onvoorstelbaar!

Als je vanaf het visitor centre terugrijdt de R1 op oostwaarts kun je na 500 meter links een gravelroad oprijden waar je naar een volgende gletsjertong kunt rijden. Het is niet aan te raden, sterker nog, het is gewoon verboden, op het ijs te gaan in verband met verraderlijke spleten. Je kunt wel onder begeleiding tochten maken vanaf de eerder genoemde visitor centres.

Het grote einddoel van vandaag is het ijsbergenmeer Jokulsarlon, maar het is ook interessant te stoppen bij een meer dat 30 km voor het einddoel ligt: Fjallsarlon. Een prachtige regenboog boven een helblauw stuk ijs trok onze aandacht en wilde op de picture! Die ijsbergen in het water, de gletsjer erachter, de heldere transparante stukken ijs op het strand… alsof je op een andere planeet bent.

De laatste kilometers van vandaag brengen je naar Jokulsarlon, het mooiste gletsjermeer van de wereld. Het smeltwater van de gletsjer Breidamerkurjokull komt uit in een meer van 250 meter diep en 23 vierkante kilometer groot. Vanuit het meer loopt een rivier naar de zee waardoor de ijsbergen getransporteerd worden. Over de brug links is de parkeerplaats en vanuit de auto zie je de  blauwe ijsbergen al in het meer drijven.  Je bent hier niet alleen, dat is overduidelijk. Het wemelt er van de bezoekers die vanuit alle hoeken de mooiste foto’s proberen te maken. Het is ook een machtig gezicht om de grote ijsbergen te zien drijven. Prachtig blauw van kleur. Sommige ijsbergen zijn grijs en zwart door vulkanisch gruis. Grillige en dan weer ronde vormen, deels gesmolten door de zon.

Wat je ziet is slechts 10% van de ijsberg, de rest ligt onder water. De deining van de kleine ijsbrokken op het weer veroorzaakt een heel mooi geluid, als van een xylofoon. Of bamboe dat klingel-klangelt in de wind… De ijsbergen breken en smelten net zo lang tot ze klein genoeg zijn om via de rivier hun weg naar zee te vinden.

Bij goed weer kun je boottochten over het meer maken om dichterbij de ijsbergen te komen. Ik heb gehoord dat je zelfs zeehonden kunt zien. Tickets voor een tour met een Zodiac of met een Amfibievoertuig kun je kopen bij het ticketoffice bij de P (of vooraf online op icelagoon.is, maar qua weer vind ik dat wel een risico).

Weetje:

Het Jokulsarlon meer is bekend van 2 James Bond films: A view to a kill en Die Another Day.

Vanaf het Jokulsarlon meer is het zo’n 30 kilometer tot het hotel. Je rijdt weer westwaarts terug tot je aan de R1 het Fosshotel Glacier Lagoon ziet. Een prachtig, strak gebouw wat mooi afsteekt in het ruige geel-groene moslandschap. Verder is er niets in de buurt. De kamers hebben heerlijk warme IJslandse dekens en schitterende Tom Dixon lampen (!). Grote ramen geven fantastisch uitzicht op de omgeving. Zelfs de zee zie je in de verte. In de bar is het goed toeven en kun je je in heerlijke grote fauteuils nestelen met een warme cappucino. De sauna beneden is een bezoekje waard en eten we in dineren in het restaurant is zeer aan te raden.

Op dag 4 gaan we een geheime waterval ontdekken. Misschien ben je er net als wij wel helemaal alleen! Ben je nieuwsgierig geworden? Klik hier en ontdek in IJsland in 5 dagen.

Meer informatie over vliegen naar IJsland, autohuur, het weer en nog veel meer praktische informatie vind je hier.

Wil je het hele programma van dag 1 tot 5 zien plus uitgebreide reisbeschrijving en foto’s, klik dan hier.

. . .

Voor nog meer blogs van Reiswijf en leuke adresjes om je laten inspireren voor je volgende vakantie of weekendjeweg hoef je maar op de links te klikken! Reiswijf organiseert ook ‘reizen voor toffe wijven’. En jij kunt mee! Het actuele aanbod vind je hier.

Op bovenstaande tekst is de disclaimer van toepassing.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren