Dag 2: Reykjavik – Golden Circle – Vik

Ga hier naar dag 1 – dag 3 – dag 4

Met onze huurauto vertrekken we op dag 2 vanuit Reykjavik naar het Thingvellir National Park. Dit is het startpunt van de bekende ‘Golden Circle’ route die je absoluut wilt rijden als je in IJsland bent.

De eerste stop in dit park is het Hakid Visitor Centre (45 km ten Noordoosten van Reykjavik). Hier sta je aan de rand van de 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking tussen twee aardplaten. De Amerikaanse en de Euraziatische plaat drijven hier langzaam uit elkaar. Metingen tonen aan dat de aardplaten jaarlijks 1 à 2 cm van elkaar afschuiven. Vanuit het Visitor Centre heb je uitzicht over een groot deel van het nationaal park en het grote meer. Via een 1,6 km lang pad kun je naar de waterval Oxararfoss wandelen. In de Silfra-kloof kun je letterlijk tussen de twee platen van Amerika en Europa duiken. Het schijnt een geweldige snorkelspot te zijn waar het water onvoorstelbaar helder is.

Tip: Bij het Hakid Visitor Centre moet je betalen voor het parkeren. Je bent bij aankomst geregistreerd met een camera. Bij de betaalautomaat (in het toiletgebouw bij de parkeerplaats) moet je je kenteken opgeven zodat ze bij vertrek kunnen controleren of je betaald hebt. Vermijd een vervelende nabelasting van de verhuurmaatschappij en betaal de kosten van ca. € 7.

 

Thingvellir – Geysir – Gulfoss: 70 km

Volg de 36 richting Geysir. Op de route van Thingvellir naar Geysir liggen de geothermische baden van Fontana.

Heb je genoeg tijd en wil je de Golden Circle route ontspannen beleven, breng dan een bezoekje aan de mooie Fontana spa aan het meer Laugarvatn.

Volg de 36 en daarna nog een klein stukje de 35 en je komt vanzelf bij Geysir, dé bekende geiser van IJsland. Direct aan de weg bevinden zich de geisers. Overal zie je rook omhoog komen. In een paar kleine geisertjes borrelt het water als in een pan kokend water en er hangt een lichte zwaveldamp. De meest indrukwekkende en actieve geiser is de Strokkur. Om de paar minuten komt er een explosieve druk naar boven en ‘ontploft’ de geiser.

De actieve Stokkur geiser bij Geysír

Het water van 80 tot 100 graden spuit zo’n 20-30 meter omhoog. Binnen een minuut is alles weer weggezakt en kabbelt het water in de geiser rustig verder. De momenten tussen de uitbarstingen variëren. Hooguit zo’n 7 minuten zit ertussen maar op één moment zagen wij de geiser binnen een minuut nóg een uitbarsting geven. Het blijft een machtig gezicht.

 

Tegenover de geisers zit een erg leuk restaurant – Geysir Glima – waar je heerlijk kunt lunchen of koffie met wat lekkers erbij kunt nemen. Wij kozen voor dat laatste want we hadden een jarige in ons midden, dus een taartje hoort er bij. Loop ook even binnen bij de Geysir Store waar ze prachtige dingen verkopen. De IJslanders hebben smaak!

Tegenover de geisers opent in 2019 een nieuw hotel met 77 kamers en 6 suites, Hotel Geysir. Vanuit je kamer moet je een waanzinnig uitzicht op de geisers hebben.

 

Het restaurant, de shop en het nieuwe hotel zijn in een heel moderne stijl gebouwd en erg smaakvol ingericht. Warm, trendy, stijlvol, Scandinavisch, IJslands!

 

Geysir – Gulfoss: 10 km

Vanuit Geysir is het een korte rit over de 35 naar het volgende hoogtepunt op de Golden Circle route: Gulfoss, ‘Golden Falls’, de ‘gouden’ waterval. Via het looppad vanaf de parkeerplaats en een flink aantal trappen naar beneden kom je bij de kloof aan waar je prachtig uitzicht hebt op de waterval. Er zijn verschillende paden aangelegd. Je kunt heel dichtbij komen maar ook kun je de waterval van een hoger punt bekijken. Het is een prachtige brede waterval en als we zon erbij hadden gehad, zouden we zien waarom het de ‘gouden waterval’ wordt genoemd. Door de nevel die vrijkomt van het vallende water verschijnt er namelijk een regenboog zodra de zon gaat schijnen.

Het water stroomt vanaf de gletsjer Langjökull (die je bij mooi weer in de verte kunt zien liggen) in de rivier Hvita (‘witte rivier’). Op de plek van de waterval is de rivier zo’n 50 meter breed, en het water stort met wel 130 m2per seconde naar beneden de kloof in. Met een enorme kracht en snelheid verdwijnt het water in de rivier waar het verder stroomt richting Selfoss en uiteindelijk in de Atlantische Oceaan verdwijnt. Of het nu van de regen is óf van de nevel: nat word je hier!

Tip: Droog even lekker op in de prachtige shop. Ook weer een hele mooie!

 

Gulfoss – Selfoss: 72 km

Vanuit Gulfoss rijd je over de 35 terug naar Geysir en voorbij Geysir sla je linksaf en volg je de 35 richting Faxi en Selfoss. Na ongeveer 5km sla je linksaf bij Faxi of Vid Faxa. Daar is de waterval Faxifoss. Een relatief ‘kleine’ waterval omdat ie niet hoog is, maar hij is wel heel breed. En wat het extra bijzonder maakt ten opzichte van Gulfoss: wij waren hier helemaal alleen!

Vervolg je weg over de 35 richting Selfoss tot je bij Kerio of Kerid bent. Dit is een enorm kratermeer met opvallend blauw water. Je betaalt ca. € 3 entree.

Een plastic regencape bleek geen overbodige luxe…

Hoewel het geen mooi weer was zagen we toch de prachtige blauwe kleur van het water, de groene mosbegroeiing rondom en de rode wand van de krater. Je kunt een stuk rond het kratermeer lopen (langs de bovenrand) of een pad volgen naar beneden tot aan de rand van het water.

 

Vervolg de weg over de 35 tot je bij Selfoss komt. Dit is een gezellig stadje aan de Ringweg 1 (niet te verwarren met de waterval Selfoss in het noorden van IJsland!). We rijden over een oude hangbrug het stadje in en slaan bij de rotonde linksaf de R1 op, richting Hella en Vik. Ben je een schaakfanaat, dan ken je Bobby Fisher vast! Ze hebben hier een museum over deze schaaklegende die als de grootste schaker aller tijden wordt beschouwd.

 

Selfoss – Hella – Vik: 129 km

On the road again richting ons eindpunt van vandaag: Vik. Bij een bakkertje in Hella stoppen we even om wat lekkere dingen voor de (late) lunch te kopen.

 

We rijden de mooie Seljalandsfoss waterval voorbij en de Skogafoss. Deze bezoeken we over een paar dagen op onze weg terug naar Reykjavik. Ver achter deze watervallen ligt de gletsjer Eyjafjallajokull, waar in 2010 de vulkaanuitbarsting was. Op een paar plekken op de route kun je bij mooi weer de gletsjer zien. Wil je de gletsjer van dichtbij zien, rij dan na de Skogafoss waterval linksaf de 221 op. Na 5 km kom je aan het einde van deze weg waar je de gletsjertong Solheimajokull ziet en waar je ook expedities kunt boeken de gletsjer op (via Troll Expeditions of Icelandic Mountain Guides).

We slapen vandaag in het Icelandair Vik Hotel.

Onze kamers zijn in de nieuwe vleugel van het hotel, moderne kamers met mooie badkamer. Aan de voorzijde heb je prachtig uitzicht over zee. Wij zitten aan de achterzijde en kijken tegen de berg aan. De receptie is modern en strak ingericht met daarnaast de bar met mooie stijlvolle zitjes. Happy hour is calling en we zakken weg in de lekkere banken onder het genot van een heerlijke rode wijn. Hoewel Vik genoeg leuke restaurants heeft maken we het onszelf gemakkelijk en besluiten niet meer naar buiten te gaan de wind en de regen in, maar lekker in het hotelrestaurant te eten. Een hele goede keus!

Ook de volgende ochtend laten wij ons het ontbijt goed smaken. De DIY-wafelmaker valt zeer in de smaak bij kinderen. De zalm is heerlijk mals en de broodjes warm en knapperig. Een prima buffet!

Op dag 3 gaan we naar het verste punt op deze roadtrip door IJsland! Ben je nieuwsgierig geworden? Dag 3 is de dag van de gletsjers en de ijsbergen in het Jokulsarlon meer!  Klik hier en ontdek in IJsland in 5 dagen.

Meer informatie over vliegen naar IJsland, autohuur, het weer en nog veel meer praktische informatie vind je hier.

Wil je het hele programma van dag 1 tot 5 zien plus uitgebreide reisbeschrijving en foto’s, klik dan hier.

. . .

Voor nog meer blogs van Reiswijf en leuke adresjes om je laten inspireren voor je volgende vakantie of weekendjeweg hoef je maar op de links te klikken! Reiswijf organiseert ook ‘reizen voor toffe wijven’. En jij kunt mee! Het actuele aanbod vind je hier.

Op bovenstaande tekst is de disclaimer van toepassing.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren